MECA: BIL Sweden slåss mot verkligheten och bilägarna får betala

2013-04-29

Den 2 maj faller en dom i Marknadsdomstolen om vad bilverkstadskedjan MECA får och inte får säga i sin marknadsföring. Branschorganisationen BIL Sweden som företräder de stora världsomspännande biltillverkarna har stämt MECA för budskapen i bolagets marknadsföring.

BIL Sweden yrkar bland annat på att MECA i sin reklam inte får kalla sig ”märkesverkstaden för alla märken”, att MECA inte får säga att man använder originaldelar, samt att MECA inte får säga att man har samma servicenivå och kompetens som de märkesbundna verkstäderna.

”Det är en smått bisarr process där BIL Sweden slåss mot verkligheten. Vi kan idag serva 99,8 procent av alla bilar som är i trafik i Sverige. Vi använder delar som kommer från samma stora världsomspännande tillverkare som de delar som monteras i bilen från början i fabriken. Våra mekaniker har motsvarande utbildning och fortbildningsmöjligheter som vilken mekaniker som helst, och vi har likvärdig utrustning, information och mjukvaror på våra verkstäder som den märkesbundna verkstaden har”, säger Torbjörn Olsson, koncernchef på MECA.

Han tillägger att domstolsutslaget för MECAs del inte är avgörande för verksamheten.

”Givetvis kommer vi till fullo att rätta oss efter domslutet. Men det påverkar inte vår bredd, reservdelspolicy eller servicenivå. Oavsett vad vi får eller inte får säga i vår marknadsföring kommer vi fortsätta att reparera och serva bilar lika bra som förut”, säger Torbjörn Olsson.
 
MECA säger sig vara förvånade över BIL Swedens agerande.

”Vi frågar oss vems ärenden BIL Sweden går. Inte kan det ju vara konsumenternas ärenden i alla fall. Konsumenterna får själva inte fritt välja verkstad utan de blir låsta till de märkesbundna verkstäderna och får betala i form av högre verkstadsnotor. Vi frågar oss varför BIL Sweden hoppar på oss och inte sopar rent framför egen dörr. Det är deras medlemmars återförsäljare som toppar listan på anmälningar till Allmänna Reklamationsnämnden”, säger Torbjörn Olsson.

För ytterligare information, kontakta:

Torbjörn Olsson, koncernchef MECA.
Tel.: 0702 – 13 01 01MECA-koncernen är en ledande aktör på den skandinaviska eftermarknaden för bilreservdelar, verktyg och verkstadsutrustning för bilverkstäder och partners. Vi arbetar för ett enklare och mer kostnadseffektivt bilägande med högsta kvalitet och service. Detta åstadkommer vi främst genom att vara en attraktiv samarbetspartner till de verkstäder som är anslutna till våra verkstadskoncept. Idag består verkstadskedjan av ca 1 000 verkstäder. Vårt butiksnät består av uppemot 130 butiker i Sverige, Norge och Danmark. Koncernen omsätter ca 2,2 miljarder kronor och har ca 950 anställda. MECA är miljöcertifierade enligt ISO 14001.
Läs mer om oss på meca.se