Elbilsbatteri

Läs allt du behöver veta om elbilens batteri, hur du tar hand om ditt elbilsbatteri och hur du laddar din elbil.

Boka för din elbil

Bilens hjärta kräver stor omsorg

Batteriet samt laddningssystemet är självfallet det viktigaste på en elbil. Men vet du hur du håller batteriet i bästa skick?

Din elbil har två batterier

Alla elbilar har två typer av batterier. Det stora högvoltsbatteriet driver bilen, medan det mindre 12-voltsbatteri driver elektroniken. Detta inkluderar kontroll och start av högvoltsbatteriet. Om 12-voltsbatteriet laddats ur behöver du hjälp av en bärgare för att starta bilen.

Testa gärna batteriets kapacitet

Kontrollera med din MECA-verkstad om de kan utföra en test av batteriets kapacitet.

Hur länge håller ett elbilsbatteri?

Det finns undersökningar som visar att ett elbilsbatteri förlorar cirka 10 % i effekt efter 15 000 mil. Men eftersom tekniken ständigt utvecklas kan du räkna med längre hållbarhet om du har en nyare elbil. 20 år bör batteriet hålla, och de flesta biltillverkare har många års garanti på batteriet.

Batteriet är känsligt mot stötar

En elbils batteri är tungt, och om underredet slår i hårt mot vägen kan batteriet bli skadat. Kör extra försiktigt över fartgupp, trottoarkanter med mera.

Ladda smart!

Batteriets livslängd påverkas av hur du laddar det. Snabbladdning sliter mer än långsam laddning. Här kan du läsa mer om hur du laddar batteriet på bästa sätt.