Reparation

Behöver du reparera din elbil? Läs om vad som kan gå sönder på en elbil och varför du måste anlita en godkänd elbilsverkstad.

Boka för din elbil

Även elbilar behöver omsorg

Ingen bil kan köras mil efter mil utan att det uppstår slitage. På en elbil finns det flera saker som behöver bytas ut med jämna mellanrum.

Kontrollera att elbilsverkstaden får reparera din elbil.

I takt med att elbilarna blir fler växer behovet av verkstäder som kan reparera dem. MECAs elbilverkstäder kan utföra arbeten på din elbil utifrån tre olika nivåer av kunskap. Så länge arbetet inte omfattar högvoltssystemet kan en verkstad på nivå 1 utföra arbetet, exempelvis en felsökning på värmesitsen i passagerarstolen. Om det påverkar högvoltssystemet krävs det att en fordonstekniker på nivå 2 först kopplar från högvoltsbatteriet. Sen kan en nivå 1 utföra ex. ett komponentbyte. Endast godkända elbilsverkstäder på nivå 3 får utföra felsökningar samt arbeten på högvoltsfordon samt reparera högvoltskomponenter. MECAs utbildning inom nivå 3 tillhandahåller kunskap för att göra t.ex. ett modulbyte.

Vad kan gå sönder på en elbil?

På en elbil behöver broms- och klimatsystemet service och även elkomponenter kan ibland behöva service eller reparation. Bromsvätskan behöver regelbundet bytas ut för att skydda bromssystemet. Värt att nämna är att bromsbelägg och bromsskivor större på en tyngre elbil, vilket betyder att dessa reservdelar kostar mer vid ett bromsbyte.

Har elbilen en växellåda som kan gå sönder?

De flesta elbilar har direktdrift utan växellåda, men det finns undantag. Porsche har växellåda och Volvo har tagit patent på en växellåda för elbilar.

Har elbilar kylarvätska? 

Ja, motor, inverter, laddare och batteri är inkopplade i kylvätskekretsen.

Många elbilar har dyra däck.

Eftersom batteriet gör elbilen tung behöver däcken och bromsarna anpassas. Flera elbilsmodeller har större däck för att få plats med större skivbromsar, samt en dyrare gummiblandning som anpassats till vikten och för att ge ett så lågt rullmotstånd som möjligt. Däck med stora fälgar och lågprofilsgummi kostar ju som det smakar. Om ett däck går sönder på en fyrhjulsdriven elbil, till exempel Audi e-tron och Volkswagen ID 4 GTX, då måste alla fyra däck bytas.