Därför är det viktigt att göra bilen redo för hösten

Vi förstår om du inte ser fram emot höstmörker och frostiga vägbanor. Men den vackra hösten är trots allt på väg, och med den kommer ett antal utmaningar som kan vara bra att möta. Våra bilexperter har samlat en rad tips som hjälper dig på vägen. 

Dagarna blir kortare. Nätterna kallare. Och det regnar oftare. Höstens väderomställningar kan påverka bilkörningen och säkerheten på flera sätt, för att inte tala om den annalkande vintern. Det kan därför vara en smart idé att rusta bilen inför de nya väderförhållanden som kommer.

Kolla däcktrycket löpande

Ett bra tips är att ofta kontrollera däcktrycket under hösten.

– Du kan kallt räkna med att bilen påverkas av vädreromställningar, påpekar Johan Christersson, Kedjechef på MECA. Ta bara däcken. När temperaturen sjunker så gör däcktrycket detsamma.

Kontrollera vinterdäcken innan de ska bytas…

För din och andras säkerhet är det viktigt att köra omkring med bra däck. Kontrollera att mönsterdjupet på dina vinterdäck är tillräckligt djupt, eftersom det snart är dags att byta dem. Från och med den 1 december måste du köra med vinterdäck. Mönsterdjupet måste då enligt lag vara minst 3 mm, men en allmän rekommendation är minst 4 mm.

…men även sommardäcken påverkas av höstens regn

Även om du snart ska sätta på vinterdäcken består hösten av flera månaders bilkörning. Om du vet att dina däck är slitna så bör du överväga att skaffa nya sommardäck redan nu.

– Under hösten kan det regna mycket, och vid kraftiga skyfall ökar risken för vattenplaning, berättar Johan. Framförallt ökar risken markant för bilar med breda däck som samtidigt är slitna.

Ett sommardäck måste ha minst 1,6 mms djup, men för att minska risken för vattenplaning bör du ha djupare än så. Som jämförelse har helt nya sommardäck 7–8 mms mönsterdjup. Nya vinterdäck har ännu djupare, 9–10 mm.

Ställ in hjulen så rätt som möjligt

Om du upplever att bilen kränger till höger eller vänster kan du behöva göra en hjulinställning. Är hjulen felaktigt inställda så slits däcken olika och det blir svårare att hantera bilen.

Möt höstmörkret med extraljus

När mörkret kommer förstår vi om du vill ha ett starkt ljus som lyser upp vägen. Genom att förse bilen med extraljus får du ett perfekt helljus när du behöver det som bäst.

– Om du upplever att ditt helljus inte är tillräckligt kan ett extraljus vara en trygg investering, påpekar Johan Christersson. Det finns flera olika ljus du kan montera, till exempel fjärrljus för att bredda ljusbilden så att du lättare uppfattar om något vilt skulle springa ut från skogen.

På MECA kan du få ett extraljus Mecat & klart, vilket betyder att du får ett helhetspris på extraljus inklusive montering. Vi förstår din bil, och rekommenderar alltid ett extraljus som passar perfekt på just din bilmodell.

Läs mer om värdet av extraljus till hösten

Saknar bilen motorvärmare eller kupévärmare?

Under hösten får vi också vänja oss vid en kallare bil från start. Beroende på var i landet du bor kan morgonfrosten bita sig fast, och då kan det vara skönt att värma upp motorn och kupén innan du kör iväg. Samtidigt finns det fler fördelar.

– När du kallstartar en motor krävs det mer bränsle för att värma upp den, berättar Johan. Vilket betyder fler avgaser och utsläpp. Med en motorvärmare blir bilen mer bränslesnål.

Skulle hösten bli skönare med en kupé- och motorvärmare? Med Mecat & klart får du allt i ett, värmare plus montering till ett bra pris.

Läs mer om Mecat & klart

Kontrollera att torkarbladen är i bra skick

Du som kört med dåliga torkarblad vet hur sikten försämras i kraftigt regn. Om du upptäcker att de inte ligger fint mot vindrutan eller att de gnisslar, då kan det vara läge att byta dem. Att alltid köra med torkarblad i bra skick är en relativt enkel och prisvärd åtgärd för att du ska få en både säkrare och skönare bilkörning i höst.

Kör försiktigt!

Ett extraljus ger ökad sikt i mörkret, nya däck minskar risken för vattenplaning och en motorvärmare ger dig en lättstartad bil på morgonen. Men det viktigaste är att alltid ta det lugnt på vägen. Oavsett hur du väljer att rusta bilen så tänk på att köra försiktigt!

Vaxa bilen för att skydda lacken mot vägsaltet

I många delar av Norrland saltas inte vägarna, men i övriga landet kommer saltet snart att yra när vi kör. Som du vet är det inte direkt skonsamt mot bilens lack.

– Passa på under hösten att lägga på ett lager vax, säger Johan Christersson, Kedjechef på MECA, när du tvättar bilen. Det skyddar inte bara mot saltet utan är ett bra sätt att undvika rost.

Förbered gummilister och lås för den kallare vintern

När temperaturen sjunker ner till låga grader kan kallt vatten skapa problem i dörrens fönsterspår. Det kan bli svårt att öppna dörren, och fönstrets styrkablar kan skadas. Genom att använda silikonspray i dörrlisterna och fönsterspåren minskar du risken för större skador. Passa även på att smörja dörrlåsen. Även om du använder fjärrlås kan du behöva använda den vanliga nyckeln, vilket blir svårare om låscylindern har rostat eller korroderat. Passa på att även smörja motorhuvens gångjärn!