Dags att byta till sommardäck?

Vi förstår om du längtar efter att sätta på sommardäcken – och vi vet när det är dags.

Boka däckbyte

Vilka datum gäller för däckbyte till sommardäck?

När får jag byta till sommardäck?

Du får sätta på sommardäcken från 1 april. Enligt lag måste du köra på vinterdäck från 1 december till och med 31 mars om det råder vinterväglag. Det gäller oavsett om du kör med eller utan dubbar. Är det fortfarande snö och is på vägarna får du köra på dubbdäck under tidsperioden 1 oktober till och med 15 april. Vid normalt väglag kan du alltså köra på säkra sommardäck från 1 april till 30 november

Får jag byta till sommardäck före 1 april?

Om du byter däck tidigare än 1 april är det risk att du kör med sommardäck på vinterväglag, vilket är farligt och olagligt. Polisen kan då ge dig böter på upp till 1000 kronor. Samtidigt råder det stora skillnader vädermässigt i vårt land, och du kan alltid höra med polisen ifall det råder några undantag där du bor.

Får jag köra med dubbfria vinterdäck på sommaren?

Det finns ingen lag som förbjuder dubbfria vinterdäck efter den 1 april. Men du bör absolut inte köra med dessa däck på sommarvägar. Det kan vara rent farligt för dig och dina medtrafikanter:

  • Du får sämre grepp på våta vägar och ökad risk för vattenplaning

Enligt många undersökningar har dubbfria vinterdäck dåliga egenskaper på våt asfalt. Det försämrade våtgreppet gör även att risken för vattenplaning ökar kraftigt.

  • Sämre bromssträcka

Flera tester visar att friktionsdäck har en betydligt längre bromssträcka än sommardäck på torr asfalt. Det kan göra stor skillnad om du behöver bromsa in kraftigt vid t ex ett övergångsställe.

  • Vinterdäcken slits snabbare

Vinterdäck är gjorda för vinterväglag och vinterkörning. Dubbfria däck slits snabbare i sommarvärmen. Om du kör med slitna däck försämras köregenskaperna, och risken för vattenplaning ökar. Dessutom har sommardäcken ett lägre rullmotstånd vilket bidrar till en lägre bränsleförbrukning samt mindre miljöpåverkan. 

Hos MECA får du mer än bara däckbyte 

När vi byter dina sommardäck gör vi en ordentlig säkerhetskontroll. Vi kollar att mönsterdjupet är ok, kontrollerar lufttryck och bromsar samt säkerställer att dina däck inte är skadade.

Hur lång tid tar ett däckbyte?

Det tar bara 15-20 minuter att byta till sommardäck hos MECA.

Vad kostar det att byta till sommardäck?

På MECA kan du göra ett däckbyte från 250 kr. När du bokar på meca.se med ditt registreringsnummer får du reda på ditt pris.

Du kör väl på säkra sommardäck?

Ett godkänt sommardäck måste ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm. Det är dock för lågt om vägen är våt med ökad risk för vattenplaning. Du bör aldrig köra på sommardäck som har mindre mönsterdjup än 3 mm.  Din säkerhet är vårt främsta fokus när vi rekommenderar däck. Våra däckexperter vet vilka däck som ger din bil ett pålitligt grepp, oavsett vilka äventyr som du är på väg till!

Vi meddelar dig om du behöver nya sommardäck

När du byter till sommardäck hos MECA kollar vi att dina däck är i bra skick. Skulle det finnas skador eller om mönsterdjupet är för lågt säger vi till. Tänk på att du enligt lag måste byta till fyra likvärdiga däck om du kör med fyrhjulsdrift. Sedan kör alla bilar säkrare med fyra bra sommardäck, så vi rekommenderar att du alltid byter alla däck oavsett bilmodell.

Checka in dina sommardäck på vårt däckhotell

Om du har lite plats kan du förvara däcken hos oss. Då får du ett helhetspris inklusive förvaring och däckbyte med säkerhetskontroll. På vårt däckhotell är förhållandena perfekta för att förvara dina däck, vilket gör att däcken håller längre.