Elbilsservice

Även en elbil behöver regelbunden service. Läs om elbilsservice från MECA och vad det kostar att serva en elbil.

Boka service för din elbil

Vi förstår att du uppskattar servicekostnaden på en elbil. Den kräver inte lika omfattande service som en diesel- eller bensinbil, vilket är en ekonomisk fördel. Men din elbil behöver ändå regelbunden service!

Vill du boka en tid för din elbil?

Alla våra verkstadstjänster går att boka för dig som kör en elbil eller hybrid. Du bokar smidigt på vår hemsida, och i samband med bokningen visas alla verkstäder som kan hantera din bil.

Hur ofta behöver en elbil service?

Alla bilmärken har olika serviceintervaller, vilket även gäller elbilar. Vi utför alltid en service enligt biltillverkarens punkter, när bilen indikerar att det är dags.

Vad slits på en elbil?

Förutom underhåll av batteriet och bilens laddningsfunktioner drabbas även elbilar av normalt slitage. Bromsar slits mindre på elbilar då elmotorn ger en stark bromseffekt när du släpper gaspedalen, men i Sverige påverkar vädret bromssystemet vilket kräver att man går igenom bromsarna med jämna mellanrum. Även klimatsystemet och viktiga elkomponenter behöver gås igenom, och kupéfiltret byts oftast ut vid en årlig elbilsservice.

Vad kostar det att serva en elbil?

Den totala servicekostnaden under en elbils livstid är så klart lägre än på en bränsle- och dieseldriven bil. Det finns ingen förbränningsmotor som i sig har många rörliga delar, och du behöver aldrig byta motorolja eller oljefilter. Men det är fortfarande många kontrollpunkter som ska gås igenom, och även elbilar måste räkna med visst slitage.

Enligt olika jämförelser från bland annat Auto Motor & Sport och Teknikens värld är servicekostnaden för en elbil cirka hälften så dyr som för en diesel- eller bensinbil.

Viktigt att kontrollera bromsarna.

En anledning till att serva elbilen är att kolla bromsarna. Eftersom en elbil ofta motorbromsar används bromsarna mer sällan, även om bakbromsarna används för att slippa nigning vid körning med adaptiv farthållare. Om inte bakbromsarna används alls kommer oken att börja krångla. Dessutom behöver bromsvätskan regelbundet bytas ut för att skydda bromssystemet. Tänk på att bromsbelägg och bromsskivor ofta är större på en tyngre elbil, vilket betyder att dessa reservdelar kostar mer vid ett bromsbyte.

MECA erbjuder elbilsservice

Själva prislappen för en elbilsservice varierar beroende på bilmodell. Det viktiga du behöver veta är att MECA kan serva i princip alla elbilar. När du bokar får du veta vilka elbilsverkstäder som finns nära dig. Om du undrar över något kan du alltid höra av dig till verkstaden.

Visa fler frågor